miercuri, 30 decembrie 2009

Anul 2009

Tot incerc sa gasesc ceva bun ce s-a intamplat in acest an. Sunt convinsa ca s-a intamplat si ceva bun dar nu -mi vine in minte nimic .Ma mai gandesc 25 de ore.

joi, 24 decembrie 2009

luni, 21 decembrie 2009

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Amintiri

Acum 20 de ani eram profesoara la Scoala 193. Undeva in apropiere de fostul Minister al Apararii. Cand au inceput sa se auda focuri de arma am fost chemata la scoala s-o pazesc impreuna cu alti colegi. Imi aduc aminte ce frica imi era pentru ca pe strada scolii se trageau focuri de arma . Ne-am bagat toti in biroul directorului si ne-am asezat pe jos.Am stat ore in sir asteptand sa se potoleasca. Intr-un tarziu cand nu s-a mai auzit nimic , am inchis scoala si am plecat luand-o la fuga printre blocuri.Eram plini de sperante. Atat de multe sperante de mai bine. Ma cutremur cand ma gandesc ce s-a ales de ele. Cand stau si ma gandesc la asta ma cuprinde o disperare ca tot ceea ce s-a intamplat a fost inutil.

Decembrie

Pentru mine , iarna este un anotimp neplacut. Dar cand e si atat de multa zapada mi se pare crunt. Nu-mi place frigul , nu-mi place ca nu pot pleca cu masina pentru ca imi pierd locul de parcare pe care cu greu l-am curatat , nu-mi place ca trebuie sa dau la lopata si -mi intepeneste spatele , nu-mi place ca merg pe jos sau cu autobuze cu care n-am mai mers de 4 ani , nu-mi place ca in tramvaiul 41 mirosea a bautura si a mizerie , nu-mi place ca-mi ingheata picioarele... sunt atatea lucruri care nu-mi plac iarna asta ... Totusi este si ceva care-mi place : vine Craciunul.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

A MURIT

A INCETAT DIN VIATA DOMNUL PROFESOR VIRGIL OLTEANU. UNUL DINTRE MARII PROFESORI AI COLEGIULUI NATIONAL SFANTUL SAVA . UN LORD . ASA I SE SPUNEA. A FOST UNUL DINTRE CEI MAI REMARCABILI PROFESORI PE CARE I-AM AVUT. SUFLETUL MEU I-L PLANGE. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA.( Inmormantarea este luni la ora 10,00 la cimitirul Belu catolic )

miercuri, 18 noiembrie 2009

Umilinte

O noua umilinta. Ni se taie 15,5 % din salariu pe noiembrie si pe decembrie dar ISMB nu ne permite sa nu venim la ore . Deci facem toate orele dar nu primim bani.Dar ni se taie cele 22 de ore pe sapt ,in afara celor 18 pe care le facem la clase ,in care ne pregateam pentru cele 18 ore. Asa ca nimeni nu-si mai pregateste nimic si vom conversa cu elevii vreme de 4 zile. Traim in Romania si ......

marți, 3 noiembrie 2009

Atmosfera

Cine e de vina ca s-a schimbat asa de infiorator atmosfera in liceul meu? Toata lumea se poarta urat cu toata lumea. Toti sunt ahtiati dupa hartii. Sa aiba cat mai multe acte cu care sa dovedeasca importanta lor. Culmea e ca toata lumea se ocupa cu ceva ...extrascolar si chiar si activitatile care ar trebui facute in comun de catre o catedra , sunt tinute sub tacere de unii ... Ma intreb de 2 luni , ce avem de impartit unii cu altii? De ce ne pandim unii pe altii ? De ce colegilor mei nu le mai pasa de ceea ce este cel mai important : ce faci la clasa cu elevii ? Sambata este un concurs de matematica la Colegiul Spiru Haret. Pe nici un coleg de-al meu nu parea sa-l intereseze acest lucru. Apoi am aflat ca unii dintre ei sunt printre organizatori si am ramas perplexa. Unii dintre ei nu au habar ca s-a schimbat de 5 ani programa de matematica si predau dupa manuale de acum 20 de ani. Dar sunt ...niste persoane importante... Este atat de multa rautate in cancelarie incat o simti ca pe o ceata care-ti taie respiratia.

marți, 6 octombrie 2009

Salut

Salut ! le spun tuturor celor care citesc blogul meu. Vad ca unii sunt persoane interesate.Pe unii nu va stiu , dar intr-un fel imi ridicati moralul. Cand vad ca sunteti mai multi , simt un fel de responsabilitate sa va scriu ceva. Iar celor pe care ii stiu , le doresc bafta la facultate si sa auzim de bine.

miercuri, 30 septembrie 2009

Tristete

Nu am mai scris nimic o vreme pentru ca sunt coplesita de o tristete infioratoare. Totul in jurul meu mi se pare suparator si trist. Si nici cand ma gandesc la viitor , nu mai sunt deloc optimista. Mi-am adus aminte de anii 90 , 91 , 92 cand am simtit ceva asemanator. Sunt persoane in jurul meu , someri ,care se zbat pentru existenta . Am vazut si am auzit atatea rautati si meschinarii gratuite in decurs de o luna, incat mi-e frica sa ma mai intalnesc cu cineva , mi-e frica de ceea ce as mai putea auzi . Vad atat de multi oameni care se agata cu disperare de niste functii dar care sunt atat de neaveniti si nepregatiti pentru ele ca ... mi se face greata. Vad atatia elevi impertinenti , tupeisti si prost educati . Sunt doar trista...

joi, 17 septembrie 2009

Pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti

Am mai scris o data pe blog acelasi lucru : suntem sclavii propriilor noastre decizii. De ce avem momente cand nu putem spune NU ? De ce , chiar si atunci cand stim ca ne va fi rau , nu putem spune NU ? De ce , acel om care ne roaga din rasputeri ceva , pe care - l ajutam , ne face apoi un rau sau se poarta rau ?
PENTRU CA SUNTEM PROOOOOOSTI!

marți, 8 septembrie 2009

SciFi

E miezul noptii si nu pot sa dorm pentru ca ma sacaie o problema : ce se intampla in stargate atlantis , seria V ? Si de ce dispar din serial toti actorii si toate actritele care-mi placeau cel mai mult ? Si , de ce , in loc sa continue stargate sg1 sau atlantis , fac acum alt stargate ? Universe...Si ma enerveaza groaznic cei de la axn scifi. Mda... Nu merita. Noapte buna.

joi, 3 septembrie 2009

Din nou...

A inceput anul scolar 2009-2010.Primul lucru pe care l-am auzit a fost ca vom avea 10 zile de concediu fara plata si am crezut ca 10 zile nu mergem la scoala . Apoi am aflat ca vom merge la scoala dar nu vom fi platiti pentru 10 zile , candva intre septembrie si noiembrie. Apoi am auzit ca se maresc normele didactice si intram in restrangere de activitate . A doua zi am auzit ca s-a revenit , dar tot nu ne va plati salariul intreg. Nu mai avem dirigentie , nu mai avem salariul si gradatia de merit , nu mai avem sporuri . Dupa toate aceste ... schimbari , ma simt total epuizata. Incepe anul scolar si eu ma simt mai stresata si mai obosita decat inainte de vacanta.

luni, 24 august 2009

Se termina vacanta



Olanda




Germania




Cehia

Mai e o saptamana pentru mine si se termina vacanta . Am fost in locuri in care frumosul si uratul convietuiesc. Agonie si extaz .

duminică, 9 august 2009

Tristete si bucurie

Marea...tristete si bucurie in acelasi timp...Ma refer la Marea Neagra. Valuri , briza , aerosoli , lume pestrita , moldoveni , tarabe , soare , apa , stanci , nisip , gunoaie , terase , bacsisuri , costume de baie sau nu , slapi , sezlonguri , umbrele , lotiuni , telefoane mobile , alergii , arsuri , porumb fiert , mormane de alge , diguri , politie , salvamari , scoici , furtuni...tornade...

miercuri, 29 iulie 2009

Jocuri pe calculator

Vacanta de vara este timpul ( singurul ) in care ma joc . In fiecare vara altceva. Vara asta este PLANTS VERSUS ZOMBIES. Jucati-l ! O sa va placa .
L-AM TERMINAT. AM CASTIGAT TROFEUL DE AUR. URA!!!

marți, 21 iulie 2009

Schimbari

Mi-am vopsit , azi , pentru prima data parul. A fost o experienta prin care am trecut mai tarziu decat marea majoritate . Sunt bruneta ca la 18 ani. Ma simt bine.

luni, 20 iulie 2009

Ganduri...

Cand am facut acest blog nu m-am gandit nici o clipa ca va fi citit de oricine. Mi l-am dorit a fi citit doar de oameni dragi mie , apropiati , prieteni sau chiar elevi. Nu sunt o persoana publica si nici nu imi doresc asta , dar prin natura meseriei mele lucrez cu oameni . Cu multi oameni tineri . Unii dintre ei , cu timpul , mi-au devenit apropiati , altii din pacate , nu . Parerile pe care le-am expus pe blog , pe unii i-au incantat ( poate pentru ca gandeau la fel ca si mine ) , pe altii i-au suparat (poate pentru ca se vedeau vizati ) . Este normal sa fie asa . Va dati seama in ce lume am trai , daca toti am avea aceleasi opinii ? Ar fi groaznic de plictisitor. Cred ca diferentele de pareri , gandurile noastre , ne personalizeaza , ne fac oameni. Celor care au simtit suparare la citirea blogului meu , le repet ceea ce scrie pe antet : nu sunt un formator de opinii . Nu vreau , nu trebuie si nu ma intereseaza sa placa tuturor ceea ce gandesc. Iar daca totusi cineva doreste sa-mi modifice impresiile , gandurile sau parerile , ar trebui sa faca ceva ca sa-l aud , sa comunice la un nivel uman , sa aduca argumente. Altfel , voi stii doar ca e deranjat , dar nu voi intelege de ce - l intereseaza atat opinia mea.

marți, 14 iulie 2009

Pentru Roxana , Maria , Sabina , Cristina , Madalina , Bogdan , Vladimir , Adrian , Andrei , Vlad

Mi-ati facut o mare bucurie ca ati venit la mine . Ca mi-ati cantat La multi ani si m-ati pus sa suflu in lumanari. Dar mai ales ca v-am vazut . Ca am stat de vorba. Ca v-ati adus aminte. Va doresc tot binele din lume. Va multumesc.

luni, 6 iulie 2009

Note

Intotdeauna am fost de parere ca notele luate de elevi la examene sunt subiective . Ele depind de foarte multi factori care le influenteaza . Dar mai ales de ceea ce este uman in noi. Ma refer deopotriva la noi , profesori care evaluam , dar si la noi elevi care suntem evaluati . In fiecare an am vazut note meritate . Foarte mari , pentru ca in spatele lor au stat zile , luni si chiar ani de munca crancena , dar si foarte mici pentru ca efortul depus in spatele lor a fost minim sau chiar nul. Insa in fiecare an am remarcat si foarte multe anomalii . Ca niste mutatii genetice.
Optica mea asupra lumii este din ce in ce mai gresita. Intotdeauna am crezut ca cei care copiaza la examene , sunt constienti de neputinta si de nulitatea lor in anumite domenii si de aceea ... copiaza. Mai mult , eram convinsa , ca un asemenea elev , copiaza doar pentru a se salva , doar pentru a lua acel 5 binecuvantat care-l ajuta doar sa mearga mai departe , gandind ca mai tarziu , cand va avea ocazia , va invata ceva ce-i va aduce bucurie. Din pacate , observ ca , astfel de elevi ajung sa copieze " artistic" si iau note exorbitante , ca si cum viata lor ar depinde de ele. Si ma intreb , stupefiata , la ce le foloseste ? La ce folosesc note de 9,90 sau 10 , unui elev , care nu s-a remarcat in 4 ani de liceu la nici o materie ( decat fiind foarte slab pregatit) , care nu a fost popular printre colegii lui , care a chiulit enorm , care nu a ramas prieten cu nimeni ? Cum va sta el in fata colegilor lui care au muncit pe branci ? ..........
Totusi , nici o nota din lume nu te face mai placut , mai bun , mai destept , mai frumos. Ramanem doar ceea ce suntem . Notele vin si trec , vin alte examene . Si-l prefer in mod cert pe elevul care ia 7,70 doar pe munca lui , decat pe acela care ia 9,90 copiind.
PS TOATE LUCRARILE CU NOTE PESTE 9, 70 SE VOR REVERIFICA . UN FEL DE EVALUARE A EVALUARII.

sâmbătă, 4 iulie 2009

Transfagarasan


M-am plimbat in locuri de o frumusete desavarsita.
Am facut bulgari de zapada in luna iulie.




Posted by Picasa

Balea

Posted by Picasa

Muntii Fagaras

Posted by Picasa

joi, 25 iunie 2009

Prof univ de nota 2

(Pentru Teddy)
Cred ca putina lume stie ca in primavara aceasta a avut loc o sesiune de comunicari stiintifice a Facultatii de matematica Bucuresti.S-au inscris trei studenti . Unul dintre ei in anul I. Din acest motiv ( prea putine lucrari ) acesti 3 studenti au fost trimisi sa-si prezinte lucrarile la Politehnica , la sesiunea lor de comunicari stiintifice. Eu am vazut una dintre aceste lucrari . Nu era o descoperire stiintifica a celui care o prezenta , dar era din toate punctele de vedere , foarte buna.Era o tema matematica inedita chiar si pentru facultatea de matematica , combinata cu cateva portiuni de programare . Nimeni nu i-a comunicat autorului acestei lucrari niste reguli de realizare , de prezentare , de scriere a ei . Cu toate astea un profesor universitar a facultatii de matematica a avut nerusinarea sa critice aspru aceasta lucrare si nici macar n-a avut bunul simt sa -i spuna autorului in fata , a postat pe net.Nu i-a dat macar drept la replica.
Ma intreb oare , cati studenti se vor mai arata vreodata interesati de vreo comunicare stiintifica ? Si oare , profesorii universitari nu au nici un interes in atragerea studentilor foarte buni inspre domeniul pe care-l predau ? La urma urmei ei sunt inainte de orice , pedagogi , pentru ca altfel n-ar fi profesori. Altfel s-ar fi infundat intr-un institut de cercetari stiintifice in care n-ar trebui sa lucreze cu oameni. Nu este un asemenea comportament , motivul pentru care tinerii fug de meseria de dascal ?
Dar , a fi dascal presupune mai intai sa fii om. Ceea ce unii au uitat. Din pacate.

duminică, 21 iunie 2009

Examene

Maine incepe examenul de bacalaureat.I se spunea pe vremuri examenul de maturitate. El face trecerea de la lipsa de griji a adolescentei la puhoiul de griji si nesiguranta a adultului. Pentru cei implicati in el pare " examenul vietii". Pentru cei care l-au depasit de mult a ramas o bagatela. Un nimic. Care trece repede si de cele mai multe ori , pentru majoritatea , cu bine. Imi aduc aminte cu ani in urma am cunoscut o tanara care nu a luat bacul la biologie. Pentru ea , acesta, a ramas una din cele mai cumplite experiente din viata. Dar asta e contraexemplul care intareste regula ( ar zice un matematician ).Viata unui om incepe de fapt dupa acest examen.Dupa , incepi sa cunosti cu adevarat lumea in care traiesti. Deseori , aceasta nu este asa cum ai crezut. Si de-abia apoi incep cu adevarat examenele vietii. Un univers de griji , de temeri , de responsabilitati ( in cazul in care viata urmeaza pe un fagas normal ). Ma gandesc acum la Teddy , la Razvan , la Claudia , la Cella , la Emma , la Serban , la Adrian , la Sebastian si.....la multi alti tineri pe care-i cunosc si care au inceput ...viata. Fiti tari si nu va lasati doborati. Vor fi si perioade bune. Vor veni ocazii , momente , clipe in care veti simti bucurie , fericire pura. Pentru acestea merita sa traiesti. Sa lupti. Multa bafta !

vineri, 19 iunie 2009

S-a mai terminat un an scolar

In sfarsit sunt in vacanta. Sau concediu mai bine zis. S-a mai terminat un an scolar. Intotdeauna finalul acesta este o bucurie si o suparare simultan. Simt bucurie gandindu-ma la cele 2 luni si jumatate de vacanta , la excursia pe care o s-o fac in Belgia , Olanda , Luxemburg , la zilele calme in care nu va mai suna ceasul si pot sa ma scol oricand doresc , la timpul pe care-l voi petrece cu familia mea ( promit ca o sa ies la plimbare cu Olga in ce parc doreste sau la orice Mall doreste sau la orice film doreste si o sa-i gatesc lui Marius tot ceea ce ii face placere ) . Ma bucur deja gandindu-ma ca voi vedea la cinematograf ultimul film Harry Potter.
Dar exista in suflet si o parere de rau. Ca am terminat lucrul cu o generatie. Una dintre cele mai frumoase. Am avut elevi pe niste tineri frumosi , destepti , carismatici , la care tin foarte mult. Iar astazi m-am uitat cu atentie la unii dintre ei si mi-a placut ce am vazut . Suflete frumoase , personalitati deosebite , de mare valoare. Sper sa ramana la fel toata viata. Imi pare rau ca nu vom mai lucra impreuna. Dar mai sper ca drumurile lor sa -i mai aduca din cand in cand la liceu si sa ne revedem cu bucurie.
Asadar s-a mai terminat un an scolar...

miercuri, 17 iunie 2009

Pentru cei cu care am lucrat azi

Varianta 98 subiectul III ex 1 ,c
Se exprima xn = radical de ordin n din (n ori xn + 1) care e mai mic sau egal decat radical de ordin n din (2n+1) care are limita 1 ( e vorba de criteriul radical ). Cu criteriul clestelui limita sirului este 1.
Nu stiu cum sa fac scriere matematica pe blog.

marți, 16 iunie 2009

Twilight

Am terminat de citit toate cele 4 carti din serie. Mi-au placut foarte tare.Cititi-le!!!!
(Si am rezolvat subiectul III , 1 , c , varianta 90.)
Posted by Picasa

luni, 15 iunie 2009

Delfin

Mi-e dor de mare !Posted by Picasa

joi, 11 iunie 2009

CNSS

Postarea de aici a fost stearsa. Ea reflecta o parere extrem de subiectiva a momentului in care a fost scrisa. Daca cineva s-a simtit jignit atunci imi cer scuze. CNSS este o oaza de " frumos" a invatamantului romanesc. Sper sa ramana asa.

duminică, 7 iunie 2009

Stres

Cum se manifesta stresul ? In toate felurile posibile .Cand ne suna dimineata ceasul ( la orice ora ) , cand suna telefonul , cand e coada in trafic , la benzinarie sau oriunde in alta parte , cand ai nevoie de ceva si nu gasesti , cand nu-ti place deloc seful , cand te certi cu sotul , cand te certi cu mama sau cu soacra , cand trebuie sa faci proiecte la geografie pentru copil , cand pictezi icoane pe sticla ca sa ia 10 la desen , cand nu stii cati bani mai ai pe card , cand te lasa bateria de la masina , cand te trezesti cu calculatorul virusat , cand te inunda vecinul de sus la baie , cand te duci la dentist , cand te ametesc stirile de la televizor cu toate nenorocirile , .........las lista deschisa.

sâmbătă, 6 iunie 2009

Banchetul claselor a XII a promotia 2009

De obicei ( deja de cativa ani ), a doua zi dupa banchet pun pe hartie repede impresii pe care altfel le pierd sau care se denatureaza. Asadar , cum a fost banchetul de aseara? FOARTE AMUZANT SI FOARTE TRIST. A inceput prin a intarzia la intrarea in sala o ora deoarece sala nu era aranjata ca in anii trecuti , mai exact nu erau huse albe pe scaune . Imi aduc aminte cand scaunele erau in huse de matase legate cu funde imense rosii...Au trecut acele vremuri. Apoi o idee " noua " a organizatorilor, de a - i intampina , noi , profesorii ,pe elevi la intrare si de a ciocni cu fiecare. Asa ca am ciocnit de 200 si ceva de ori si tot de atatea ori am spus "noroc". Dar atunci care a mai fost sensul invitatiilor primite de profesori la banchet ? Cine pe cine invită , cine pe cine primeste ? ( Fac o paranteza : unde s-a mai pomenit la un ultim clopotel ca profesorii sa stea la " coada"la " Mos craciun" ca sa-si primeasca cadoul.....?!?!?) Lumea s-a schimbat dramatic !M-am amuzat in sinea mea copios. Simteam hohotele de ras in mintea mea. Apoi am vazut profesorii dandu-se in spectacol fata de elevi. Unii au baut peste masura , altii au dansat peste masura , altii au fumat trabuc , altii au facut politica , altii si-au dat doar ochii peste cap.
Acum voi scrie despre absolventi . Ringul de dans avea spatii libere!!!! Mai mult erau pe afara incercand sa iasa sa-si cumpere bautura sau tigari sau altele. Se dadeau si ei in spectacolul lor.N-au mai fost focuri de artificii. Nu au dat nici o dedicatie unui profesor sau diriginte. Unii dintre elevii mei nu au venit nici macar sa ma salute , aproape ca nu i-am vazut. Altii au plans in bratele mele si ii iubesc pentru asta. Si acestia din urma m-au facut si pe mine sa plang si sa-mi para bine ca i-am avut elevi si sa-i apreciez ca oameni.
Pe scurt , acesta a fost banchetul claselor a XII a , promotia 2009.

joi, 4 iunie 2009

Ultimul clopotel

Ma emotioneaza chiar si numele " Ultimul clopotel ". Este un sfarsit. Si un inceput. Nu stii niciodata ce va fi mai departe , stii doar ce a fost . Si a fost frumos. Fiecare dintre voi , elevii mei , aveti un loc in inima mea. Este al vostru si ramane pentru totdeauna .

miercuri, 3 iunie 2009

Rasete

Este sfarsit de an scolar. Ce amuzant ! Toti elevii claselor a XII-a sunt preocupati de felul in care se imbraca la banchet , la defilare , la ultimul clopotel. E firesc. Si eu am fost la fel de preocupata atunci de aceste lucruri , mai mult decat de bac sau de admitere. Dar cel mai amuzant este cat de preocupate sunt profesoarele de acest lucru ! Ce etalare de rochii , pantofi , posete , costume noi , etc , oare profesorii o duc greu ? Sau e criza ? Se pare ca nu !O doamna azi in cancelarie a spus ca hainele pe care le vom vedea sunt undeva intre " agonie si extaz ". Mi s-a parut ca este foarte adevarat . Asa ca ,dragi elevi , pregatiti-va pentru o competitie acerba !

joi, 21 mai 2009

Învăţământul românesc

Criza economică mondială are rădăcini adânci în toate domeniile activităţii umane , consecinţele putând fi grave şi greu de prevăzut. Proasta funcţionare şi gestionare a economiei este motivată de erori de prognoză a evoluţiei societăţii în ansamblul ei. Se poate spune că societatea se află în impas , deci şi învăţământul are această soartă.
Undeva există o fractură intre evolutia normală , ascendentă şi situaţia actuală. Una dintre cauze este evidentă : sistemul de învăţământ , prin excelenţă conservator ( ceea ce au învăţat bunicii învaţă şi nepoţii ) nu ţine pasul cu evoluţia societăţii , a noilor tehnologii care revoluţionează ştiinţa , cu noile curente din artă , cultură , literatură. Internetul şi televiziunea , la care au acces toţi tinerii , oferă informaţii permanent actualizate în toate domeniile , faţă de care curriculumul şcolar pare desuet şi neinteresant.
Referindu-ma la sistemul de învăţământ din România , acest aspect al crizei este justificat de trecerea bruscă de la lipsa de acces la informatică din perioada dictaturii , la acces nelimitat dupa 1990.
Dorinţa de schimbare imediată a condus la modificări haotice ale programei şcolare , ale planului de învăţământ , la aruncarea pe piaţă a unor manuale şcolare alternative , unele de calitate slabă , avizate de minister fără o analiză aprofundată.
Totul s-a făcut în grabă cu modificări şi reveniri care au indus o stare de confuzie în rândul cadrelor didactice şi al elevilor. Starea aceasta s-a perpetuat nepermis de mult timp , odată cu schimbarea echipei ministeriale ( care a avut loc la intervale scurte de timp ). Nu s-a urmărit o strategie unitară care să se finalizeze cu formarea unei generaţii de tineri cu o pregătire flexibilă , cu atitudine creativă şi motivată.
Programele şcolare sunt foarte slab acordate la realitaţile sociale , culturale , tehnice , actuale. Modificările operate , de fapt cosmetizări , se succed fără a se acorda timp suficient
pentru a se face aprecieri asupra dificultăţilor acesteia şi a adecvării la nivelul de înţelegere al elevilor. Există o slabă colaborare interdisciplinară la elaborarea programelor şcolare , ceea ce conduce la neînţelegere şi confuzie în mintea elevilor.
Sistemul unitar de evaluare a elevilor costituie o sintagma fără conţinut , atâta vreme cât el nu există , evaluarea fiind subiectivă , la latitudinea profesorului care poate fi mai “sever” sau mai “generos”. Din comisiile de evaluare şi concepere a subiectelor de teze naţionale sau examene de bacalaureat sau titularizare trebuie să facă parte profesori care , pe lânga o perfectă pregătire în domeniu , să aibă o foarte bună pregătire pedagogică şi psihologică şi calităţi morale desăvârşite. Din păcate pe toate palierele sistemului de evaluare ( de la teze până la examenele de titularizare ) se întâlnesc situaţii în care se urmareşte mai mult punerea în dificultate a celor chestionaţi decât măsura competenţei lor. ( de exemplu teza naţională la limba şi literatura română clasa a VIII a , semestrul II , 2009 ). Având în vedere faptul că trecerea elevilor dintr-o etapă de şcolarizare în alta superioara se face pe baza acestor evaluări , gravitatea acestei stări este cu atât mai mare. Este necesară fixarea unui barem clar de evaluare obiectivă a cunoştinţelor la fiecare obiect de învăţământ.
O componentă a procesului de formare a unui tânăr o constituie educaţia. Slaba calitate a actului educaţional în şcoală face ca pregătirea psihologică şi de atitudine să rămână cu precădere în răspunderea familiei şi a societăţii , mai bine spus în răspunderea mass-mediei şi a străzii. Şcoala se implică slab în supravegherea comportamentului elevilor , a ţinutei civilizate , a vocabularului folosit , iar familia nu supraveghează , din motive obiective , folosirea timpului liber de către tineri. Astfel încât aceştia sunt supuşi unui bombardament informaţional neselectat care le influenţează comportamentul , ajungându-se uneori la drame greu de îndreptat. Tot mai mulţi tineri cad sub influenţa drogurilor , alcoolului , prostituţiei , violenţei şi uneori a crimei. Se ştie ca tinerii sunt atraşi de comportamente excentrice , astfel încât fără o îndrumare competenta şi convingătoare pot cădea cu uşurinţă sub influenţa unor grupuri , secte , curente nefaste pentru formarea lor intelectuală şi psihologică , sănătatea şi chiar viaţa lor ( de exemplu curentul “ Emo” ).
Mass-media colaborează cu sistemul educaţional numai în măsura în care poate reflecta fapte de scandal , inducând în opinia publica ideea că ceea ce se petrece rău , ieşit din comun într-o unitate şcolara ( bătăi între elevi , profesori cu comportament deviat etc ) reprezintă o stare generală. În felul acesta prestigiul cadrului didactic scade , elevii nu-şi mai găsesc model în profesori , motivaţia învăţării se diminuează .
Publicaţiile care se adresează învăţământului practic nu există , emisiunile de radio şi TV , cănd se referă la învăţământ , informează numai despre greve , fapte reprobabile sau , la polul opus , fapte excepţionale: olimpiade , concursuri , examene.S-ar părea că învăţământul “trăieşte” numai în aceste extreme .Ministerul încurajează această stare de fapt şi în loc să stabilească drept criteriu de performanţă integrarea socială , profesională , rezultatul absolvenţilor după o perioadă de activitate productivă se referă aproape exclusiv la performanţele vârfurilor , câştigători de olimpiade , plecaţi în străinătate , încurajând transformarea şcolii româneşti în furnizor de “creiere de excepţie” pentru ţările cu nivel ridicat de dezvoltare.În acest fel decalajul dintre ţările dezvoltate şi România creşte şi aceasta se petrece pe banii contribuabililor români care au susţinut pregătirea şcolară a acestor tineri.
O problemă care adânceşte criza în învăţământul românesc este dotarea unitaţilor de învăţământ cu bază materială şi umană. Există şcoli bine dotate , aşa numitele şcoli bune , care atrag populaţia şcolară şi şcoli care sunt lăsate să se descurce cum pot , cu baza materială învechită sau lipsă şi cu încadrare slabă sau fără cadre didactice de specialitate.
Având în vedere faptul că elevi proveniţi din şcoli atât de diferite sunt evaluati cu aceleaşi subiecte de examen , fără a se respecta principiul egalităţii şanselor , rezultatele diferite conduc la lărgirea prăpastiei între şcolile aşa zis “bune” şi cele “slabe”.
Baza umană devine din ce în ce mai slabă în sectorul învăţământ. Meseria de cadru didactic este pe zi ce trece tot mai puţin atractivă . Dacă până în 1990 calitatea de dascăl era la fel de bine apreciată ca cea de medic , inginer , jurist , economist , etc şi învăţământul era acoperit cu personal bine pregătit , în prezent lipsa de motivaţie materială duce la integrarea în învăţământ a unor cadre didactice cu pregătire mai slabă , cu interes scăzut faţă de activitatea cu copiii.
Calitatea de cadru didactic este în general apreciată după situaţia încadrării în învăţământ : titular sau suplinitor. Este o apreciere greşită dacă ţinem seama de faptul că suplinitorul se prezintă periodic la un examen de titularizare , cu puţine posturi titularizabile , examen pentru care trebuie să se pregătească , iar titularul nu are parte niciodată de acest stres. Se ştie că o mare parte din profesorii titulari actuali au dobândit acest statut fără examen , pe bază de dosar , în 1990 când , la presiunea străzii , ministerul a titularizat pe toţi cei care au solicitat aceasta. Sunt profesori cu har , pentru care meseria lor înseamnă mai mult decât modul de a-şi câştiga existenţa , atât între titulari cât şi între suplinitori. Ar fi interesant un studiu pe această temă.
În statele dezvoltate învăţământul reprezintă prioritate naţională, şcoala fiind motorul civilizaţiei şi dezvoltării omenirii. Când va fi aşa în România ?

vineri, 15 mai 2009

Teze

Au început unele dintre cele mai plictisitoare zile din cursul unui an şcolar. Zilele de teze , zilele de dinaintea tezelor când trebuie sa concepi subiecte - mai simple şi apoi şi mai simple - dar apoi vin zilele de după. O groază , un plictis nebun , o greaţă infinită - zilele în care corectezi tezele. Multele mizerii , şmecherii , viduri imense de logică , teama ca vei fi întrebat " de ce nu e corectă rezolvarea mea ?" , de fapt teama că te va lua gura pe dinainte si vei răspunde " eşti atât de prost încât nici nu-ţi dai seama unde ai greşit !!!!!!" Iţi trebuie forţă ca sa repeţi de doua ori pe an trecerea prin zilele de teză ! Din când în când bucuria că cineva a învăţat sau e deştept. Asta îţi dă speranţă. Că nu ai vorbit degeaba. Că cineva te-a ascultat. Şi mergi înainte.

sâmbătă, 9 mai 2009

Decizii

Suntem sclavii propriilor noastre decizii.

Pentru fata mea!!!


Am cules niste citate dragute despre fiice si i le dedic fetei mele:



  • “Fiicele sunt mai pretioase decat ai fi visat vreodata!”

  • “O fiica.O incantare.O perfectiune.Lucrul cel mai nou de pe luma.Atat de mica.Si invaluita de mister.”

  • “Primul fluture.Primul tau curcubeu.Primul dinosaur.Iti multumesc pentru ca ne-ai redescoperit lumea.”

  • “Fiicele sunt daruri,flori de primavera,saruturi din palma.imbratisari,si surasuri neasteptate.”

  • “O fiica inseamna un morman de haine-purtate si curate deopotriva.O incalceala de dresuri.Un maldar de pantofi desperecheati.”

  • “Viata nu e niciodata gri atunci cand ai o fata”

  • “Pentru fete lumea e plina de minuni pe care abia asteapta sa le imparta cu tine-cum ar fi pomii in floare si stropii colorati ai curcubeului”

Sesiunea de comunicari stiintifice " Interferente"

Este al 7-lea an in care particip in comisia de matematica pe post de evaluator. De la an la an a fost mai rau. Anul acesta au fost doar 8 lucrari prezentate si 6 din ele erau copiate .Dar asta nu inseamna mare lucru pentru ca si cartile sunt facute tot din carti dar majoritatea din ele nu au putut fi prezentate liber. Mai mult , chiar si cu foile in fata , pe tabla erau scrise gresit. Am plecat cu sentimentul de jena ca acceptam fara sa vrem mediocritatea. O acceptam , dar sa o ridicam si la rang de valoare ? Cred ca multi nici nu mai stiu ce inseamna valoare. Imi aduc aminte de lucrari pe care le-am evaluat in anii anteriori , de o valoare si finete matematica deosebita. Se pare ca am pierdut ceva pe drum. Si automat ma intreb , mai putem recupera ceva ?

Farscape


Chiar daca s-a terminat la axn sci-fi , as vrea sa aduc un omagiu acestui serial care m-a impresionat pana la lacrimi:Farscape! Idee buna , actori frumosi , sf , final fericit. Uitati-va la el , e super !

Prefata

"Am avut experiente care m-au adus in pragul mortii mai mult decat trebuia; nu e ceva
cu care sa te poti obisnui vreodata. Parea ciudat de inevitabil ca trebuie sa mai dau ochii cu moartea inca o data. Ca si cum as fi fost insemnata pentru dezastru. Am scapat de fiecare data, dar tot venea dupa mine. Totusi, de data asta era mult mai diferit decat de celelalte ori.
Puteai sa fugi de cineva de care ti-era frica, puteai sa te lupti cu cineva pe care-l urai.
Toate reactiile mele erau indreptate spre acest gen de ucigasi – monstrii, dusmani. Cand il
iubeai pe cel care te omora, nu-ti mai ramanea nimic de facut. Cum poti sa fugi, cum poti sa te
lupti, cand asta presupunea sa-l ranesti pe cel pe care il iubesti? Daca viata era singurul lucru
pe care puteai sa-l dai pentru cel pe care il iubeai, cum poti sa nu ti-o dai?
Era oare acela , cineva pe care chiar il iubeai?"